Voor wie is oefentherapie Cesar bedoeld?

De cesartherapeut kan worden ingeschakeld voor hulp bij

* Rug- en nekklachten.

* Pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols).

* Houdingsafwijkingen (scheefstand, scoliose etc.).

* Houdingsproblemen en moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten

* Ademhalingsproblematiek zoals hyperventilatie.

* Artrose en reumatische gewrichtsklachten.

* Het leren ontspannen.

* Klachten als gevolg van houdingsafwijkingen zoals b.v. hoofdpijn, spanning.

* Problemen met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden.

* Hulpvragen bij belemmeringen in het sporten.

* Balansproblematiek, vallen en bewegingsangst/bang om te vallen.

* Chronische pijnklachten.


Wat is oefentherapie Cesar?

Als cesartherapeut houd ik mij voornamelijk bezig met houdings- en bewegingsgedrag. Door een bewuste en onbewuste manier van bewegen en het aannemen van een bepaalde lichaamshouding kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. Door veel stress of werkdruk kunnen eveneens klachten aan het lichaam ontstaan. Na observatie en diagnostiek reikt de oefentherapeut de cliënt handvatten aan om aanpassingen te gaan maken binnen dit gedrag. Op deze manier streeft de oefentherapeut naar het zoveel mogelijk verminderen van de klachten en de impact hiervan op het dagelijks leven.

Centraal binnen de behandelingen staat gedragsverandering met als doel het verminderen van klachten. Na afronding van het behandelproces weet de cliënt welke aandachtspunten er belangrijk zijn voor een efficiënter bewegingsgedrag die hij kan toepassen in het dagelijks leven, waardoor hij zelfstandig verder kan bouwen aan zijn gezondheid.

Middels een behandelmethode, waarbij persoonlijk contact centraal staat, wordt het vertrouwen in het eigen lichaam vergroot, waardoor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, bewegingen en sporten weer met plezier mogelijk is.


Werkwijze

De eerste behandeling bestaat uit een intake en onderzoek. Er wordt in een gesprek gevraagd naar de klachten, probleemhandeling en hulpvraag van de patiënt. Vervolgens worden de houding en bewegingen van de patiënt geobserveerd en geanalyseerd. Vervolgens wordt er in samenspraak met de patiënt een behandeldoel en plan opgesteld. De behandeling zal beëindigd worden met enkele adviezen die thuis kunnen worden uitgeprobeerd.

Het is ook mogelijk om lessen in een groep te volgen al dan niet in combinatie met individuele therapie. Klik hier voor locaties en tijden.


Uw Cesartherapeut

Graag stel ik me even aan u voor.

Mijn naam is Mireille Dobbelaar en ik ben in juli 2014 afgestudeerd als oefentherapeut Cesar aan de Hogeschool Utrecht. Daarna heb ik de vervolgopleiding tot sportoefentherapeut met goed resultaat afgerond en heb ik me aangesloten bij het sportplatform. Daarnaast heb ik mijn specialisatie tot slaapoefentherapeut afgerond. Door deze specialisaties behandel ik allerlei slaap- en sportproblematiek in de praktijk en in de sportomgeving. Dit maakt het werken zeer divers.

Waarom heb ik er voor gekozen om de opleiding tot oefentherapeut Cesar te volgen?

"Samen op zoek naar wat je lichaam je eigenlijk zegt!", de spreuk zegt het eigenlijk al. Wat is er nu mooier dan mensen bewust maken van hun eigen lichaam, van hun eigen gewoonten, hun valkuilen en misschien wel het belangrijkste: het (weer) leren kennen van hun eigen lichaam. Mensen weer vertrouwen geven in hun eigen lichaam, weer laten ervaren dat ze activiteiten of bewegingen wel kunnen uitvoeren en misschien nog wel het mooiste; de mensen zelfredzaam maken en de handvatten geven, zodat ze zelf aanpassingen in hun gedrag kunnen maken, waardoor ze weer activiteiten en dagelijkse handelingen kunnen oppakken met minder of zelfs zonder klachten. Dit alles zonder afhankelijk te zijn van mij als therapeut.

Waarom heb ik er voor gekozen om me te specialiseren in het behandelen van sporters?

Van kleins af aan vind ik het erg leuk om te sporten. Stijldansen, zwemmen, waterpolo, turnen en korfballen... ik ben er allemaal actief in geweest. Momenteel ben ik geregeld in het zwembad te vinden om baantjes te trekken, wandel en fiets ik graag in mijn vrije tijd. Doordat ik zelf ook geblesseerd geweest ben, weet ik maar al te goed hoe het is om tijdelijk niet meer te kunnen sporten en hoeveel ik daarvan heb gebaald. Daarnaast vind ik het erg interessant om mensen te helpen om beter te worden in hun sport en vind ik het leuk om mensen meer te leren over zichzelf en zich bewust te maken van hun houding en bewegingen en wat dat voor invloed heeft op zijn of haar prestatie en/of klachten.

De stap om te gaan werken met sporters in en rondom het sportterrein trok me daarom erg aan en ik begeleid jullie dan ook met veel plezier.

Waarom heb ik er voor gekozen om me te specialiseren in het behandelen van slaapproblemen?

In mijn vrije tijd en in de praktijk kom ik geregeld mensen tegen die problemen hebben om in slaap te vallen, door te slapen of veel te vroeg wakker worden. Vaak wordt deze problematiek niet in eerste instantie gesignaleerd, maar ervaren mensen allerlei verschillende fysieke klachten. Bij navragen, blijkt dat het slaapritme volledig verstoord is waardoor zij belemmeringen ervaren in het dagelijks functioneren. Helaas is dit van alle leeftijden en ervaren zij fysieke of mentale problemen. Je herkent het misschien wel, een nachtje slecht slapen en je bent minder scherp en hebt minder energie. Een nachtje slecht slapen kan iedereen over komen. Maar wat als het chronisch wordt en je je dagen niet meer fatsoenlijk doorkomt en leeft van vakantie naar vakantie of weekend naar weekend?

Ik vind het heel erg interessant om meer te leren over de slaap en mensen hierbij te helpen, zodat ze weer vol energie hun dag tegemoet kunnen treden.